Home » agama » Jika Cicak Banyak Di Rumah Petanda Sihir ?

Jika Cicak Banyak Di Rumah Petanda Sihir ?

Jika Cicak Banyak Di Rumah Petanda Sihir ?

 

Jika Cicak Banyak Di Rumah Petanda Sihir ?
Cicak memang merupakan salah satu haiwan yang amat sinonim dengan rumah. Memang mudah untuk menjumpai cicak di dinding-dinding rumah.

Kadangkala banyak juga tahi cicak yang bertaburan terutama didalam  bilik yang jarang diguna mahupun di  tandas. Bunyinya juga agak bising terutama apabila di waktu malam.

Akan tetapi jika terlalu banyak cicak di rumah, Ini adalah petandanya, haruslah  berhati-hati, berkemungkinan petanda sihir, wallahualam;


Ini sedikit penjelasan tmengenai bahaya cicak.

Mari kita baca:

Ruqyah Dan Hadith

Dalam dunia ruqyah (sihir), cicak itu adalah salah satunya makhluk pembawa sihir dan ianya harus dibunuh.

Didalam sahih Muslim ada dijelaskan: Barang siapa yang membunuh cicak pada satu kali pukulan jadi baginya seratus kebaikan. Dan jika pada pukulan ke-2 jadi baginya (kebaikan) berbeza dengan  (yang pertama), dan jika pada pukulan ketiga jadi baginya (kebaikan) tidak sama dengan itu (yang ke-2).

Dalam hadis yang lain pula:

Ibnu Majah ada meriwayatkan di dalam “Sunan” nya dari Saibah Maulah al Fakih bin al Mughiroh apabila dia menjumpai Aisyah dan di lihat di rumahnya ada mempunyai satu tombak yang tergeletak.

Dia juga lalu bertanya pada Aisyah,

“Wahai Ibu golongan mukminin apa yang engkau kerjakan dengan tombak ini?”

lalu Aisyah menjawab, “Kami baru sahaja membunuh cicak-cicak. Sesungguhnya Nabi Muhammad saw pernah memberi tahu kami apabila masa Ibrahim as dilemparkan dalam api tidak satu juga binatang di bumi waktu itu terkecuali untuk memadamkan api tersebut, akan  tetapi cicak makin menyemarakkan lagi apinya. Jadi Rasulullah saw memerintahkan untuk membunuhnya.

“Kitab” az Zawaid “juga menyebutkan bila hadits Aisyah ini sahih.

Saat lakukan ruqyah rumah, rata-rata ketika dibacakan surah Al -Baqarah selalunya ada cicak secara tiba-tibanya jatuh dan mati atau kadang-kadang kala didapati cicak mati dengan tubuh yang hangus. Lantaran itu cicak kerap dijadikan sebagai media pembawa sihir. Banyak daripada kumpulan jin yang bertukar rupa dengan menjadi cicak untuk meletakkan racun sihir dirumah-rumah.

Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam telah mengkhabarkan pada kami bahawa jin itu terdiri daripada tiga kumpulan. Iaitu yang Pertama, jin yang senantiasa berterbangan (melayang) di awangan, yang ke-2, jin dalam bentuk haiwan melata dan ketiga dan jin yang mempunyai rumah dan suka mengembara “(HR. Thabrani, Hakim, Baihaki dengan sanad yang sahih).

Pembawa Penyakit

Selain daripada media sihir, cicak itu juga adalah merupakan pembawa kuman yang berbahaya. Badan cicak mengandungi bakteria yang berisiko iaitu bakteria Escherichia Coli atau E Coli. Escherichia Coli yang telah dikenali sebagai mikrob yang boleh mengakibatkan sakit perut dan boleh membahayakan kesihatan tubuh badan.

Sekiranya cicak terkena makanan, diharap anda membuang makanan tersebut kerana dikhuatiri makanan tersebut sudah tercemar.

Najis Cicak

Dalam satu kajian, najis cicak juga telah terbukti boleh menembusi plastik. Kajian ada juga menunjukkan apabila tahi cicak terkena telefon bimbit, ianya akan mampu merosakkan monitor handphone anda.

Oleh yang demikian , sekiranya terdapat cicak di rumah berhati-hatilah dan seelok-eloknya kita cuba untuk mengahalau cicak dari terus berada di dalam rumah.

Apa yang RP kongsikan ini diharap dapat memberikan ikhtiar dan dijadikan sedikit panduan. Wallahualam. –Ramenpedas.com

Sumber: FB

Incoming search terms:

Check Also

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi

  Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi Tahniah diucapkan kepada Elfira Loy …

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

  Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas …

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

  Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee Tahniah …

2 comments

  1. nice info.. xsia2 ceq bnuh bnyk cicak selama ni… hahahaha..

    p/s : hi… sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye dan tinggalkan komen seikhlas hati.. 😀 ty..

    Kenapa Allah Ciptakan Neraka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *