Home » info makanan » Teknik Rahsia Memasak Burger Agar Lebih Juicy Dan Sedap

Teknik Rahsia Memasak Burger Agar Lebih Juicy Dan Sedap

Teknik Rahsia Memasak Burger Agar Lebih Juicy Dan Sedap

 

Teknik Rahsia Memasak Burger Agar Lebih Juicy Dan Sedap

Siapa yang tidak suka makan burger. Mesti semua sukakan, tamabah-tambah lagi burger Mcdonal, sedappnyee. Tidak kira peringkat umur, burger akan menjadi makanan pilihan ketika anda bosan, berkelah, berdating dan sebagainya, asa yang terdapat di dalam burger tersebut sememangnya membangkitkan selera kita untuk makan, jadi mari PP  kongsikan rasa Teknik Rahsia Memasak Burger Agar Lebih Juicy Dan Sedap, ni antara teknik rahsianya

1. Kuali
Kita sebaiknya menggunakan kuali dari jenis besi yang tebal. Sememangnya harga akan agak mahal sikit, ianya kerana haba daripada api akan lebih stabil dan menyeluruh. Sebelum masak kuali haruslah di cuci terlebih dahulu.

2. Api
Memasak dengan menggunakan api yang kecil. Ini adalah kerana, janganlah sesekali masak burger menggunakan api yang besar. Ianya akan menyebabkan daging burger cepat hangus dan menjadi garing  Seeloknya memasak burger dengan menggunakan api kecil atau sederhana saja.

3. Marjerin
Sebelum memasak sapukan sedikit marjerin ke serata kuali. Sapu nipis sahaja. Ini adalah supaya apabila memasak  kuali tidak melekat.

4. Daging
Seeloknya daging dinyahbekukan terlebih dulu agar nanti cepat masak. Akan tetapi jika daging itu masih beku, tidak mengapa. Letakkan sahaja di dalam kuali, cuma jangan sesekali hendak besarkan api, ini keran  inilah penyebab daging burger menjadi keras, garing dan menjadi hangus. Biarkan sahaja daging tu menjadi lembut dan masak secara perlahan-lahan. Tidak payah sibuk-sibuk untuk letak marjerin, kerana nanti daging tu akan keluar minyak dengan sendirinya.

Teknik Menggoreng Daging Burger
Balik-balikkan daging burger semasa anda memasak. Tidak perlu sibuk-sibuk tekan-tekan daging tu semasa masak. Ini kerana jika anda rajin tekan-tekan sangat daging tu, nanti semua jus dalam daging akan hilang. Oleh disebabkan itu daging akan menjadi keras.

Teknik Ketuk Lubang
Teknik ini memang sangat bagus, sebabnya adalah,  selain daripada membantu agar daging masak, ianya juga menjadi tempat untuk perencah meresap ke dalam daging. Selain itu juga, ianya menyebabkan daging tetap tebal dan lembut, terasa semasa digigit dan dikunyah.

Teknik Merempah
Setelah daging diketuk-ketuk sampai berlubang, pastikan daging burger tadi telah masak dan kemudian tekan sedikit daging itu untuk membuang sisa minyak yang berlebihan. Tekan 2-3 kali jer,  jangan terover pulak. Lepas tu bolehlah letakkan perencah ikut step

iaitu:

Sedikit Worchestershire Sauce – Lea & Perrins.
Sedikit Kicap Perasa
Sedikit Serbuk Lada Sulah
Sedikit Serbuk Lada Hitam
Sedikit Serbuk Kari Daging
Sedikit Air Bawang Putih – boleh dibuat sendiri.

Lepas selesai meletakkan semua perencah, anda terbalikkan daging sekali dan lepas itu tekan sekali jer dan kemudian angkat,  pastikan anda memasak daging jangan sampai terlebih masak, nanti rasa dia akan hilang dan keras. Selepas daging sudah masak bolehlah dimakan dengan roti burger yang sudah dibakar, tambahkan juga sayur-sayuran, sos cili, mayonis atau apa-apa yang anda ingin tambah. Selamat mencuba.-PaliPali.net

Sumber: FB

 

 

Incoming search terms:

Check Also

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

  Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas …

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

  Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee Tahniah …

Cosplay Anime Jepun Gadis Berhijab Tarik Perhatian Dunia

Viral Cosplay Anime Jepun Gadis Berhijab Tarik Perhatian Dunia

  Viral Cosplay Anime Jepun Gadis Berhijab Tarik Perhatian Dunia Peminat-peminat Anime jepun, seperti Naruto, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *