Home » info makanan » Cara Masak Nasi Kenduri Supaya Tahan Lama Dan Tidak Cepat Basi

Cara Masak Nasi Kenduri Supaya Tahan Lama Dan Tidak Cepat Basi

Cara Masak Nasi Kenduri Supaya Tahan Lama Dan Tidak Cepat Basi

 

Cara Masak Nasi Kenduri Supaya Tahan Lama Dan Tidak Cepat Basi

Nasi kadangkala seringkali cepat tidak tahan dan menjadi basi, rugilah kalau selalu terjadi begitu, nasi yang dimasak pada waktu tengah hari sudah mulai basi sebelum tiba waktu makan malam. Pada majlis kenduri pun jikalau terjadi seperti ini, akan rugilah tuan rumah tersebut jikalau nasi yang dihidangkan menjadi basi sebelum ucara majlis belum habis sepenuhnya. Jadi mari hari ini PP kongsikan Cara Masak Nasi Kenduri Supaya Tahan Lama Dan Tidak Cepat Basi

Cara pertama:  kita mulakan dengan periuk nasi itu sendiri dahulu. Untuk mendapatkan nasi yang tahan lama atau tidak cepat basi, mula-mula isikan air di dalam periuk nasi sehingga penuh. Kemudian masaklah air tadi di atas dapur gas sehingga air tadi mendidih. Inilah adalah cara untuk nasi yang tahan lebih lama. Masukkan juga beberapa helai daun pandan ke dalam air tadi.  Proses memasak air sehingga mendidih di dalam periuk nasi ini tidak perlulah anda lakukannya setiap kali anda hendak masak nasi. Memadailah melakukankannya sekali dalam sebulan sahaja. Ataupun ketika anda ada acara majlis atau kenduri sahaja.


Cara kedua : Setelah air mendidih, buangkan air panas tersebut ke dalam sinki. Selain daripada kita akan mendapatkan nasi yang tidak akan cepat basi, kita juga akan mendapati saluran sinki anda yang bebas daripada kotoran degil seperti minyak tepu yang telah terhasil daripada minyak masak yang menjadi kegunaan harian anada serta lemak-lemak minyak daripada ayam dan daging. Mendapat kebaikan 2 dalam 1.

Cara ketiga : Lap sehingga kering periuk nasi tersebut dan isikanlah dengan kuantiti beras yang anda ingin masak. contohnya,  masukkan 6 mangkuk beras biasa kedalam periuk nasi . Berat semangkuk beras adalah sebanyak 500 gram. Maknanya anda masak sekaligus 3 kilo beras dan sila pastikan periuk nasi anda mampu untuk menampung jumlah beras yang ingin anda masak itu.

 
Cara keempat : Basuhlah bersih-bersih beras yang anda hendak masak.  TIDAK PERLU MENGGUNAKAN TIPS iaitu  jangan cuci beras melebihi daripada 3 kali sebab nanti vitamin atau zat beras akan kurang atau hilang’. jangan lakukan, ini kerana beras hendaklah dicuci bersih dan berkali-kali sehingga air basuhan betul-betul menjadi jernih dan semua kekotoran atau kutu pada beras hilang. Bagi kita yang beragama ISLAM pula , selawatlah banyak-banyak semasa dalam proses membasuh beras ini. InsyAllah hasilnya akan baik-baik sahaja nanti.

 
Cara kelima : Setelah siap membersihkan beras, teknik untuk mengukur sukatan air yang paling mujarab adalah dengan cara menggunakan JARI TENGAH ANDA. Masaklah seberapa banyak beras pun, 1 kg, 3 kg, 5 kg, 10 kg sekalipun, tekniknya tetap adalah sama. Ukurlah menggunakan jari tengah anda. Tidak perlulah mengukur beras di bawah dasar periuk, cuma ukur ketinggian air untuk masak beras sahaja. Sebelum ukur air, pastikan anda ratakan dahulu permukaan beras tersebut.

 
Cara keenam : Kaji dahulu beras yang anda akan gunakan. Beras yang biasa (tidak keras dan tidak lembik), sukatan untuk dalah air betul-betul di tengah garisan jari tengah anda.  Beras yang perlu guna banyak airsukatan untuk air adalah guna garisan atas jari tengah anda. Jikalau beras yang jenis lembut pula, kurangkanlah  penggunaan air. Sukatan untuk air adlah gunakan garisan bawah jari tengah.
Cara Masak Nasi Kenduri Supaya Tahan Lama Dan Tidak Cepat Basi
Cara ketujuh : Apabila sukatan air sudah cukup sesuai dengan kuantiti beras yang ingin di masak, masukkan juga sedikit garam. Bagi jumlah untuk beras 3 kilo yang dimasak, masukkanlah 2 sudu teh garam, kemudian ratakan. Garam ini adalah bertujuan supaya nasi yang dimasak menjadi tahan lama, kenyal dan sedap. Kemudian boleh juga masukkan beberapa helai daun pandan untuk menjadikan aroma nasi yang wangi dan menyelerakan.
 

Akhir sekali : Apabila nasi sudah masak, kais-kaiskanlah nasi tadi supaya nasi masak secara rata. Wapwap  yang terkumpul akan keluar dan membuatkan nasi tidak akan lembab. Inilah cara untuk menghasilkan nasi yang cantik, tahan lama dan tidak akan cepat basi.

Selamat mencuba-PaliPali.net

Sumber: FB

Incoming search terms:

Check Also

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

  Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas …

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

  Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee Tahniah …

Cosplay Anime Jepun Gadis Berhijab Tarik Perhatian Dunia

Viral Cosplay Anime Jepun Gadis Berhijab Tarik Perhatian Dunia

  Viral Cosplay Anime Jepun Gadis Berhijab Tarik Perhatian Dunia Peminat-peminat Anime jepun, seperti Naruto, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *