Home » Informasi » Bolehkah Bersenam Ketika Period

Bolehkah Bersenam Ketika Period

Bolehkah Bersenam Ketika Period

Bolehkah Bersenam Ketika Period

Bolehkah seorang perempuan Itu bersenam atau melakukan sebaranag senaman  ketika datang bulan haid atau period? Persoalan Ini Sering Bermain Di Fikiran PP sendiri.. MaklumLah Bila Period Nih Badan Kite Terasa Malas Dan Lemah Jadi Patutkah Kita Teruskan Bersenam??

 

Jawapannya Adalah berbeza untuk setiap Individu. Ia boleh membawa kebaikan, Dan juga mungkin membawa keburukan. Kebanyakan perempuan alami kekejangan Atau Sakit Period Dan  dan penambahan keinginan. Penambahan keinginan menyebabkan Nafsu Mereka bertambah atau berkurang. Keburukan yang kita nampak, selera makan bertambah. Perubahan hormon meningkatkan Daya Ketahanan kesakitan. Senaman bolehDilakukan lebih muda ketika Anda Sedang  datang haid berbanding ketika Waktu biasa,  disebabkan badan menerima kesakitan senaman sebagai sesuatu yang biasa.

 

Kebaikan Yang terbesar, apabila berlakuNya kitaran haid, paras hormon Wanita seperti estrogen danprogesterone Akan berada pada tahap yang  Paling rendah. Perempuan lebih cenderung membina otot ketika itu. Kajian Ini dibuktikan oleh Stacy Sims, PhD, exercise physiologist di Stanford University. Kajiannya menunjukkan, badan seorang perempuan Akan pulih lebih cepat ketika kitaran haid Berlaku.

Kekurangannya untuk sesetengah perempuan pula, mereka berasa Sangat lemah berikutan kehilangan darah. Dan Tahukah Anda Senaman mampu MemBantu mengurangkan Rasa  ketidakselesaan disebabkan kekejangan dan sakit di bahagian belakang.

Dua minggu sebelum Datang haid. Badan perempuan sedang mengalami peningkatan hormonestrogen dan progesterone. Ketika ini  timbulnya tanda-tanda emosi tak stabil Atau Selalu Digelar PMS. Semakin lama semakin tak stabil  Emosi Mereka apabila mendekati kitaran period. Ketika fasa ini, badan Akan kurang toleransi terhadap haba. Badan Wanita Akan  lebih sukar berpeluh. Ketika ini juga badan akan menukar sistem metabolism Dan menukarkan lemak sebagai sumber tenaga berbanding karbohidrat. Lemak Yang lambat bertukar kepada tenaga menyebabkan badan Anda Berasa Agak lemah disebabkan masih merujuk Pada sistem tenaga menggunakan karbohidrat. Ketika ini juga, badan rasa bloated disebabkan peningkatan estrogen.

 

Proses-proses ini Berlaku demi menyediakan badan anda membawa telur dan persiapan untuk Wanita Hamil Dan mengandung. Keutamaan badan adalah menyediakan badan untuk proses ini , dan Sistem badan akan mengabaikan kesan sampingan yang Boleh berlaku semasa proses ini.

 

Bolehkah Bersenam Sewaktu Datang Haid

 

Kajian menunjukkan kesan-kesan keletihan Yang Wanita Alami Ketika Datang Haid dan sebagainya ini tidak Akan Menyebabkan  pengurangan dalam kekuatan Badan. Jadi kenapa perlu berhenti bersenam disebabkan Datang haid? Perubahan hormon Yang Berlaku juga tidak Memberi Kesan Pada daya tahan otot. Terdapat satu kajian Telah menunjukkan perbandingan, perempuan yang kekal bersenam ketika Waktua period dan mereka yang berhenti bersenam ketika Waktu datang haid. Wanita yang kekal bersenam menunjukkan peningkatan Energy kekuatan mencecah 32.6 peratus berbanding mereka yang berehat hanya meningkat 13% Sahaja..

Dan Tahukan Anda Wahai Wanita Ada Jenis Senaman Yang Membantu Mengurangkan Kesakitan Semasa Period Jadi memang Tak Salah Untuk Bersenamm Sewaktu Datang Haid/period =) -ramenpedas.com

Sumber: Google

Incoming search terms:

Check Also

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi

  Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi Tahniah diucapkan kepada Elfira Loy …

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

  Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas …

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

  Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee Tahniah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *