Home » Informasi » 10 Tips Menghilangkan Kesan Hangus Pada Periuk

10 Tips Menghilangkan Kesan Hangus Pada Periuk

10 Tips Menghilangkan Kesan Hangus Pada Periuk

 

10 Tips Menghilangkan Kesan Hangus Pada Periuk

 

Memang agak susah nak sental jikalau periuk memang sudah terlajak hangus. Kadang-kadang kita sampai  kena kikis dengan pisau pula . Sayang periuk tu, silap-silap kena buang. dah rugikan. Jangan risau mari PP kongsikan apa 10 Tips Menghilangkan Kesan Hangus Pada Periuk

 

1. Baking Soda atau Serbuk Penaik

Selalunya ianya digunakan untuk membuat pelbagai jenis kek dan kuih muih. Tetapi kali ini gunakan baking soda untuk hilangkan kesan hangus pda periuk. Caranya, rendamkan periuk atau kuali yang sudah hangus berkerak tadi bersama dengan satu sudu serbuk penaik. Biarkan selama beberapa jam. Hasilnya kesan hangus tadi akan menjadi lembut dan lebih mudah untuk dibasuh.

2 Cuka makanan dan Serbuk penaik

Caranya, ambil satu cawan cuka, dua sudu Serbuk penaik atau soda bikarbonat, air secukupnya dan juga span kasar atau besi kawat pencuci periuk. Masukkan air secukupnya ke dalam periuk atau kuali yang sudah hangus tadi. Kemudian masukkan pula satu cawan cuka. Rebuskan campuran tadi dengan menggunakan periuk atau kuali yang hangus tadi. Cuba perhatikan kesan hangus tadi akan mulai tertanggal. Selepas itu padamkan api dan campurkan pula dengan serbuk penaik atau soda bikarbonat. Sental sehingga kesemua kerak hangus tertanggal. Jika perlu tambahkan lagi soda bikarbonat . Cara ini amat sesuai untuk kesan hangus yang nipis atau kurang tebal seperti air menjadi kering didalam cerek dan sebagainya.

3. Gunakan Garam dan Limau

Caranya, perahkan beberapa biji limau nipis (ikut kesesuaian besar periuk dan kuali) kemudian campurkan dengan satu sudu garam. Biarkan selama satu jam. Akhir sekali sental dan cucilah seperti biasa.

4. Gunakan Krim Tartar

Caranya, rendam krim tartar bersama dengan air semalaman ke dalam periuk atau kuali hangus yang anda ingin bersihkan. Lihatlah hasilnya. Cara ini amat sesuai untuk kesan hangus yang tebal dan dalam.

5. Gunakan Garam

Caranya, didihkan garam bersama dengan periuk atau kuali yang hangus tadi. Apabila sudah mendidih kacau perlahan-lahan  menggunakan senduk. Perhatikan jika kesan sama ada kerak tertanggal, teruskan kacau. Jika tidak, biarkan selama beberapa jam sehingga kesan hangus tertanggal itu sendiri.

6. Gunakan Tomato

Seboleh-bolehnya carilah buah tomato yang tidak terlalu masak, ini kerana  kandungan asidnya lebih tinggi. Caranya, lenyyekkan beberapa biji buah tomato ke dalam periuk atau kuali yang hangus tadi. Biarkan selama semalaman sebelum anda teruskan kerja menyental dan mencuci.

7.  Minuman berkarbonat atau bergas

Amat sesuai digunakan untuk jenis hangus yang diakibatkan oleh gula karamel. Caranya, rendamkan periuk atau kuali yang hangus tadi dengan minuman berkarbonat.Biarkan selama beberapa jam. Selepas itu anda bolehlah menguji sama ada kerak tersebut sudah tertanggal atau tidak dengan mencungkil kesan kerak tersebut menggunakan sudu besi. Jika tidak, biarkan selama semalaman.

8. Gunakan Cuka

Caranya, masukkan air secukupnya kedalam periuk atau kuali yang hangus. Kemudian masukkan pula secawan cuka dan cuba didihkan dahulu dengan cara mengacau campuran sehingga kerak tersebut tanggal. Jika kesan kerak tersebut tidak terlalu serius, selalunya cara ini sudah boleh digunakan.

9. Gunakan Garam Kasar dan Minyak

Caranya, sebaik sahaja selepas anda masak, ketika periuk atau kuali masih dalam keadaan masih panas rendamkan terus periuk ke dalam air. Cuba basuh, bilas dan cubalah tanggalkan kerak yang hangus tadi seboleh mungkin. Kemudian ambil segenggam garam kasar  dan ratakan pada keseluruh permukaan dalam kuali dan periuk sambil anda menyental lagi sehingga kerak hangus tersebut tertanggal. Selepas itu bersihkan semula kuali, dan lap sehingga kering, panaskan semula kuali dan periuk tersebut. Agak-agak apabila sudah panas, padamkan api. Akhir sekali perlahan-lahan sapukan minyak pada keseluruh bahagian dalam kuali dan periuk dengan menggunakan berus.

10. Gunakan Sabun Mandi

Cara ini hanya akan digunakan  jika anda benar-benar ingin untuk menggunakan kuali atau periuk yang hangus tadi secepat yang mungkin. Seboleh-bolehnya dapatkan juga berus keluli atau berus kawat. Caranya adalah dengan  memotong  sabun mandi menjadi kepada empat bahagian. Mula-mula rendamkan sabun mandi tersebut ke dalam periuk atau kuali yang hangus itu bersama-sama dengan sepotong sabun mandi tersebut. Selepas itu , dalam beberapa minit sabun akan mulai kembang. Buangkan lebihan air rendaman tadi. Akhir sekali, tekan dan sentalkan sabun mandi tadi ke dalam periuk atau kuali yang hangus sehingga penyek. Kemudian teruskan pula menyental menggunakan berus keluli tadi.

Itulah antara Tips menghilangkan kesan hangus pada periuk atu kuali. selamat mencuba. –PaliPali.net

Sumber: abangbrian

Incoming search terms:

Check Also

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi

  Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi Tahniah diucapkan kepada Elfira Loy …

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

  Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas …

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

  Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee Tahniah …

One comment

  1. nice sharing.. selalu sental guna dawai halus tu je.. sampai lenguh2 tangan.. hehehehee.. :p
    lepas ni boleh cuba petua awak pula..

    Jemput join Segmen Bloglist saya..
    http://www.dramaticuniq.com/2016/02/segmen-bloglist-mac-2016-bersama-dramatic-uniq.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *