Home » Informasi » Bahaya Virus Terbaru Virus Zika

Bahaya Virus Terbaru Virus Zika

Bahaya Virus Terbaru Virus Zika

 

Bahaya Virus Terbaru Virus Zika

Virus Zika adalah virus terbaru yang merbahaya jika terkena kepada bayi yang bakal lahir yang dimana akan menyebabkan kecatatan dan virus tersebut juga mula telah merebak, menurut satu artikel yang berkaitan mengenai virus tersebut;

VIRUS Zika yang disebabkan oleh nyamuk Aedes telah merebak di sebahagian Amerika Latin dan Caribbean, yamg dimana  telah menimbulkan kebimbangan malah ia dikatakan penyebab bayi yang dilahirkan berkepala kecil di Brazil dan berkemungkinan turut menyebabkan beberapa isu kesihatan yang lain.

Memetik laporan AP, virus Zika (ZEE-ka) ditemui kali pertama pada monyet di Uganda pada tahun 1947. Namanya diambil dari sebuah hutan yang bernama Zika iaitu lokasi virus itu ditemui.

Ianya berasal terutamanya dari tropika Afrika dengan wabak di Asia Tenggara dan Kepulauan Pasifik dan muncul di Brazil tahun lalu dan sejak itu telah dilihat di banyak negara-negara Amerika Latin dan kepulauan Caribbean.

Virus Zika disebarkan melalui gigitan daripada nyamuk dari jenis yang sama yang dimana menyebarkan  penyakit berbahaya tropika yang lain seperti demam denggi, chikungunya dan demam kuning.

Ia bagaimanapun masih belum diketahui sama ada ianya boleh merebak daripda individu ke individu yang lain.

Para pengkaji sedang mengkaji kemungkinan virus zika tersebut boleh dijangkiti melalui seks. Ini kerana ianya telah ditemui di dalam air mani seorang lelaki di Tahiti dan terdapat satu lagi laporan mengenai kemungkinan penyebaran virus tersebut melalui hubungan seks.

Pertubuhan Kesihatan Dunia berkata, virus Zika cepat merebak di Amerika adalah kerana ianya   sesuatu yang baru di rantau itu. Orang ramai masih tidak kebal (imun) kepada virus tersebut ini kerana nyamuk Aedes aegypti (Aedes) ada dimana-mana sahaja termasuklah sepanjang selatan Amerika Syarikat.

Hanya di Kanada dan Chile yang tidak lagi mempunyai nyamuk jenis ini.

Simptom Yang Terdapat pada Virus Zika

Para pakar berpendapat, orang yang telah dijangkiti virus Zika ini tidak jatuh sakit. Biasanya mereka hanya mengalami gejala ringan seperti deman, ruam, sakit sendi dan mata merah yang hanya untuk tidak kurang dari seminggu.

Tiada ubat yang khusus dan tiada vaksin yang dibangunkan untuk apa yang berlaku terhadap penyakit tropika lain dan ini yang menyebabkan wabak berkala.

Apa Yng  Membimbangkan Sekarang

Di Brazil, ada bukti yang mengaitkan virus Zika yang menjangkiti wanita hamil akan menyebabkan kecacatan kelahiran yang dipanggil microcephaly di mana kepala bayi yang baru lahir adalah menjadi lebih kecil daripada biasa dan otak bayi mungkin tidak dapat berkembang dengan baik.

Pegawai kesihatan Brazil Oktober lalu menyedari peningkatan yang mendadak dalam kes-kes microcephaly seiring dengan wabak Zika itu.

Bagaimanapun kaitan virus Zika masih dalam siasatan dan pegawai memaklumkan bahawa banyak kes disebabkan keadaan tu. Hampir 4,000 kes yang berkemungkinan mempunyai kaitan.

Sementara itu, doktor juga mengambil perhatian kepada peningkatan laporan terhadap penyakit keadaan saraf yang dipanggil Guillain-Barre (gee-YAHN’-bah-RAY) yang boleh menyebabkan lumpuh.

Namun  kaitan penyakit itu kepada virus Zika masih tidak jelas.

Cara Mencegahnya

Setiap individu boleh melindungi diri mereka daripada gigitan nyamuk dengan menggunakan penghalau serangga dan memakai baju serta seluar lengan panjang terutama pada waktu siang, apabila nyamuk cenderung untuk menjadi yang paling aktif.

Pegawai kesihatan berkata, menghapuskan tempat pembiakan dan mengawal populasi nyamuk boleh membantu mencegah penyebaran virus.

Nasihat Untuk Pergi Melancong

Pegawai kesihatan AS mengesyorkan bahawa wanita hamil perlu mengambil kira untuk menangguhkan perjalanan ke 22 destinasi di Amerika Latin iaitu Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, El Salvador, French Guiana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Suriname dan Venezuela. Di Caribbean: Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, St. Martin dan Puerto Rico, Cape Verde, di luar pantai barat Afrika dan Samoa di Pasifik Selatan.

Di Brazil, kebanyakan ibu yang mempunyai bayi microcephaly telah dijangkiti semasa trimester yang pertama tetapi terdapat beberapa bukti kecacatan kelahiran boleh berlaku di peringkat akhir kehamilan.

Amaran perjalanan dikeluarkan kepada wanita di semua peringkat kehamilan.

Semoga Vaksin dapat dikeluarkan dan dapt mencegahnya daripada merebak dengan lebih jauh lagi. –ramenpedas.com

 

Update Terbaru 1.9.2016 

Virus zika sedang merebak di singapura kes meningkat hampir 50 org,  dan kes pertama telah pun berlaku di malaysia seorang wanita di klang telah dijangkiti virus tersebut..  Kite semua kena alert!! ambil langkah pencegahan. jika demam segera berjumpa doctor 

Sumber: Sinarharian.com

Incoming search terms:

Check Also

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi

  Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi Tahniah diucapkan kepada Elfira Loy …

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

  Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas …

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

  Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee Tahniah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *