Home » info makanan » 6 Tips Mengupas bawang Putih Dengan Mudah

6 Tips Mengupas bawang Putih Dengan Mudah

6 Tips Mengupas bawang Putih Dengan Mudah

 

6 Tips  Mengupas bawang Putih Dengan Mudah

Bawang putih merupakan salah satu bahan utama yang wajib anda miliki di dapur, ini  kerana  ianya dapat digunakan untuk berbagai masakan.

Selain menyedapkan  rasa masakan, bawang putih juga memiliki banyak khasiat, iaitu ianya dapat  menyembuhkan batuk, demam, sakit kepala, meningkatkan sistem imun dalam  badan sehingga menurunkan risiko kanser dan diabetes.

Namun, untuk mengupas bawang putih seringkali akan memakan banyak masa dankadangkala merumitkan. Oleh yang demikian mari PP beritahu 6 Tips  Mengupas bawang Putih Dengan Mudah:
1. Tips pertama , Mengunakan balang: caranya masukkan beberapa ulas bawang putih ke dalamnya balang kemudian  tutup rapat. Goncangkan balang beberapa kali hingga kulit bawang putih terkupas dengan sendirinya.
2. Tips kedua: adalah dengan cara adalah dengan menekan hujung bahagian atas bawang putih. Dengan begitu seluruh kulitnya akan bisa anda terkupas dengan mudah.
3. Tips ketiga: adalah dengan cara rendamkan bawang putih di dalam mangkuk berisi air sejuk selama beberapa minit.  Ini akan menyebabkan kulitnya menyerap air dan mudah dikupas.
4. Tips keempat:  Jika anda memiliki microwave di rumah, masukkan bawang putih ke dalam microwave dan panaskan selama beberapa minit. Kulit bawang putih pun akan mengelupas dengan sendirinya.
5. Tips kelima:  adalah dengan cara membungkus bawang putih dengan kain kapas dan gosok kain tersebut menggunakan tangan Anda. Ini akan membuat kulit bawang mengelupas dengan mudah.
6. Tips keenam:  jika anda mahir menggunakan pisau, kupaslah  bawang putih dengan memotong salah satu hujung bahagian atasnya. Ini adalah salah satu teknik yang paling banyak dan selalu digunakan kerana sangat cepat dan efektif.
Haa senagkan… selamat mencuba- PaliPali.net
Sumber: life.viva

 

Incoming search terms:

Check Also

Gambar Sekitar Sambutan Majlis Hari Lahir Yusuf Iskandar

Gambar Sekitar Sambutan Majlis Hari Lahir Yusuf Iskandar

  Gambar Sekitar Sambutan Majlis Hari Lahir Yusuf Iskandar Baru-baru ini pasangan selebriti popular Hanis …

Sipnosis Drama Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin- Slot Akasia

Sipnosis Drama Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin- Slot Akasia

      Sipnosis Drama Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin- Slot Akasia Jangan lupa …

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Mawar Rashid Dan Majlis Merisik Izara Aisyah

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Mawar Rashid Dan Majlis Merisik Izara Aisyah

  Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Mawar Rashid Dan Majlis Merisik Izara Aisyah pada 07/07/2017 yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *