Home » Informasi » 10 Kaedah Untuk Mengubati Sakit Gigi Menggunakan Bahan Yang Ada Di Rumah

10 Kaedah Untuk Mengubati Sakit Gigi Menggunakan Bahan Yang Ada Di Rumah

10 Kaedah Untuk  Mengubati Sakit Gigi Menggunakan Bahan Yang Ada Di Rumah
10 Kaedah Untuk Mengubati Sakit Gigi Menggunakan Bahan Yang Ada Di Rumah
 
Sakit sememangnya sering terjadi tidak kira peringkat umur, antara penyebabnya anda mengalami sakit giigi adalah disebabkan oleh masalah gigi berlubang, gusi bengkak, gusi bernanah  dan sebagainyalah. Apabila sakit gigi semua benda yang selalu kita lakukan akan meninbulkan rasa sakit yang amat sangat sehingga menyebabkan kita akan berasa tidak sihat seperti makan, bercakap, minum dan lain-lain lagi. Jadi mari PP kongsikan 10 Kaedah Untuk Mengubati Sakit Gigi Menggunakan Bahan Yang Ada Di Rumah
 
 Membersihkan Mulut atau Gigi
Bakteria adalah penyebab utama sakit gigi, ini adalah kerana bakterialah yang menyebabkan berlakunya kerosakan pada gigi dan gusi anda. Oleh itu janganlah anda lupa atau malas untuk membersihkan mulut atau menggosok gigi, terutama setelah anda selesai makan.
10 Kaedah Untuk  Mengubati Sakit Gigi Menggunakan Bahan Yang Ada Di Rumah
2. Limau Nipis
Limau nipis juga boleh digunakan sebagi ubat. Caranya titiskan setitik demi setitik jus limau nipis pada bahagian gigi yang sakit setiap 10 minit, sampai jusnya habis. Vitamin C yang ada pada jus limau nipis juga boleh meredakan sakit gigi.
 3  Garam
Menurut kajian disebalik rasa masin pada garam, ianya mempunyai kandungan yodium yang ternyata boleh meringankan ngilu pada gigi. Begini  caranya, larutkan sedikit garam dalam segelas air suam dan air tersebut digunakan sebagai mouthwash untuk mengurangkan rasa akit pada gigi.
 4  Belimbing Buluh
Caranya, ambil beberapa buah belimbing buluh, cuci dengan bersih, kemudian makan dengan menggunakan garam. Kunyah perlahan-lahan dengan menggunakan gigi yang sakit itu.
 5  Cengkeh
Cengkeh juga boleh mengurangkan rasa sakit pada gigi kerana cengkeh memiliki anti – inflamasi, antioksidan dan anti bakteria.  Caranya campurkan sedikit minyak cengkeh di kapas lalu tekankan pada gigi yang sakit. Anda juga boleh mencampurkan beberapa titis minyak cengkeh ke dalam gelas berisi air untuk berkumur.
bawang putih uabt sakit gigi
 6  Bawang putih
Bawang putih yang memiliki sifat antibiotik ini sememangnya sangat efektif untuk mengurangkan rasa sakit pada gigi. Caranya ambil setengah ulas bawang putih dan tumbuk sehingga halus, tambahkan garam dan sapukan  pada gigi yang terasa sakit. Ulangi rawatan ini sehingga beberapa hari .
 7  Bawang merah
 Bawang merah pula memiliki sifat antiseptik dan antimikroba yang ternyata boleh  mengawal sakit gigi. Caranya ambil satu ulas bawang merah mentah dan terus mengunyahnya beberapa minit sehingga rasa sakit pada gigi hilang. Tetapi jika andatidak boleh mengunyah, sapukan sahaja pada gigi yang sakit. Ini akan membantu membunuh bakteria di mulut yang mennyebab jangkitan.
 
 Daun jambu batu

Daun jambu batu  juga boleh meredakan sakit gigi. Caranya, anda  kunyah satu atau dua helai dan terus sapukan pada gigi yang sakit atau boleh juga masak dan tambahkan garam sehingga mendidih 4-5 minit , kemudian minum.

 9  Lada
Lada adalah ubat yang sangat berguna ketika gigi sangat sensitif. Caranya ambil lada dan garam dengan jumlah yang sama dan campurkan beberapa titis air untuk membentuk pes. Lalu sapukan pes pada gigi yang sakit dan diamkan selama beberapa minit. Kalau perlu ulangkan cara ini setiap hari hingga beberapa hari hingga sakit yang disebabkan oleh gigi berlubang berkurangan.
 10  Menggunakan biji asam jawa
Untuk biji asam jawa ini ,  ambil bijinya dan kisar sehingga halus, kemudian sapukan pada bahagian gigi anda yang sakit.
Selamat mencuba- PaliPali.net
Sumber: kesehatangigi.blogspot

Incoming search terms:

Check Also

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi

  Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Elfira Loy Dan Sufian Suhaimi Tahniah diucapkan kepada Elfira Loy …

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas Sultan Brunei

  Gambar Putera Abdul Mateen Yang Teramat Kacak Sekitar Perarakan Khas Sempena Sambutan Jubli Emas …

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

  Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee Tahniah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *