Home » agama » Cara Panduan Solat sambil Mendukung Bayi Dari Jakim

Cara Panduan Solat sambil Mendukung Bayi Dari Jakim

Cara Panduan Solat sambil Mendukung Bayi Dari Jakim

 

Cara Panduan Solat sambil Mendukung Bayi Dari Jakim

Jika anda ada anak kecil pasti susah untuk menunaikan solat, tambah-tambah lagi ketika mereka tengah buas dan bagi yang mempunyai bayi yang masih kecil. Kadangkala susah untuk kita meninggalkn mereka apabila hendak bersolat. Jadi mari Pkongsikan Cara Panduan Solat sambil Mendukung Bayi Dari Jakim:

Cara Solat Sambil Dukung Bayi:

 1. Seeloknya-elonya bayi anda yang ingin didukung semasa solat itu  haruslah dibersihkan dahulu daripada najis, tukar dahulu lampin yang lama dengan yang baru, dan carilah pakaian yang bersih supaya kita tidak was-was semasa solat
 2. Memulakan solat dengan niat seperti biasa sambil mendukung bayi anda.
 3. Sewaktu takbiratul ikhram, kedua-dua tangan tidak perlu diangkat dan tidak perlu diletakkan dia tas pusat sekiranya anda mendukung bayi. Ini adalah kerana takbiratul ikhram termasuk dalam rukun qauli (bacaan/lafaz) dan bukannya termasuk dalam rukun fi’li (perbuatan).
 4. Bacalah surah Al- Fatihah dan surah-surah pilihan yang lain jika keadaan megizinkan.
 5. Rukuklah sambil kedua-dua tangan memegang dan memeluk erat bayi anda. Tidak perlu meletakkan tangan di lutut sekiranya keadaan tidak mengizinkan ketika mendukung bayi.
 6. Ketika mahu bersujud , letakkan bayi anda di sebelah dan sujudlah seperti biasa, Setelah selesai bersujud dukung semula bayi anda dan meneruskan solat dengan rakaat ynag lain.
 7. Ulangi langkah yang sama sehingga selesai solat anda.

Ini Pula Hukum Solat Sambil Mendukung Bayi.

Menurut Jakim, sama ada untuk imam, makmum ataupun semasa solat bersendirian , kita dibenarkan untuk mendukung bayi tidak kira bayi lelaki atau pun perempuan. Ianya memang dibenarkan dalam solat fardhu atau solat-solat sunat dengan syarat berikut:

 1. Bayi tersebut mestilah bebas dsripada najis dan lampinya haruslah ditukar dengan yang baru sebelum anda memulakan solat.
 2. Mengawal pergerakan anda supaya tidak melakukan pergeraka-pergerakan yang besar sebnyak tiga kali berturut-turut. Pergerakkan seharusnya diminimakan untuk menghilangkan ‘khusyu’ dalam solat.
 3. Sentiasa pastikan bahagian dada menghadap kiblat.
 4. Melakukan solat sekiranya keadaan benar-benar memerlukan solat sebegitu. Pihak Jakim juga menegaskan sebaik-baiknya ada orang yang boleh menjaga bayi anda semasa anda sedang bersolat.

 

Sekiranya bayi anda jauh kedudukanya dengan anda semasa solat, anda dibolehkan  melakukan pergerakan yang besar tiga kali. Sekiranya bayi anda jauh anda boleh melangkah ke hadapan, ke sisi, atau ke belakang dengan syarat pergerakan besar tidak melebihi tiga kali berturut-turut.

Sekiranya bayi anda dalam bahaya anda boleh menghentikannya selagi ianya tidak melibatkan pergerakan yang ekstrim atau bercakap. Tetapi pastikan dada anda masih menghadap kiblat.

Solat juga boleh dipendekkan sekiranya bayi anda menagis ini kerana terdapat hadis yang menyatakan Rasulullah turut memendekkan solat ketika mendengar bayi menagis.

Dalilnya terdapat sebuah hadis Qatadah bahawa Anas Bin Malik ada menceritakan kepadanya:

Bahawa Nabi Muhammad bersabda:  sesungguhnya aku berminat untuk memperpanjangkan solat itu. Tiba-tiba aku mendengar tagisan seorang anak lalu aku memendekkan solat itu kerana aku mengetahui besar kesedihan ibu anak itu kerana tagisannya.

Jadi tidak perlu risau solatlah walaupun sambil mendukung bayi anda. Semoga bermanfaat-PaliPali.net

Sumber: Sirap limau

 

 

Incoming search terms:

Check Also

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee

  Gambar Sekitar Perkahwinan Pelakon Drama Korea Lee Dong Gun Dan Joo Yoon Hee Tahniah …

Cosplay Anime Jepun Gadis Berhijab Tarik Perhatian Dunia

Viral Cosplay Anime Jepun Gadis Berhijab Tarik Perhatian Dunia

  Viral Cosplay Anime Jepun Gadis Berhijab Tarik Perhatian Dunia Peminat-peminat Anime jepun, seperti Naruto, …

Gambar Sekitar Majlis Pernikahan Dan Resepsi Anak Perempuan Aziz M Osman

Gambar Sekitar Majlis Pernikahan Dan Resepsi Anak Perempuan Aziz M Osman

  Gambar Sekitar Majlis Pernikahan Dan Resepsi Anak Perempuan Aziz M Osman tahniah diucapkan kepada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *