Home » info makanan » Cara Buat Sambal Tumis Bertambah Sedap

Cara Buat Sambal Tumis Bertambah Sedap

 

 

Cara Buat Sambal Tumis Bertambah Sedap

Cara Buat Sambal Tumis Bertambah Sedap

PP Adalah Seorang Pengemar Sambal.. Dan Makanan pedas, terutamanya sambal tumis, sambal tumis bukan saja sesuai dimakan bersama nasi lemak sahaja,  tapi ia  juga  sangat sesuai menjadi pembuka selera, ataupun lagi sedap dimakan dengan nasi putih panas panas,

sambal tumis yang  kelihatan pekat dan merah semestinya mampu membuat air liur kita meleleh tetapi untuk mendapatkan rasa yang betul-betul sedap pastinya ada beberapa rahsia yang tersendiri..yang pp sendiri masih tercari-cari

PP sangat tertarik dengan satu post di FB tentang bagaimanana cara buat sambal tumis bertambah sedap

jadi pp ingin kongsikan bersama korang semua!!

dari FB post Putra Bugis Temasek‎

Hari ini saya hendak kongsi tips2 dan cara2 membuat sambal tumis bertambah sedap…

Sambal Tumis Ikan Bilis 

Ini tips-tips yang saya kumpulkan ketika membuat sambal tumis bertambah sedap ketika memasaknya..!!
Kalau sambal bilis, masukkan sedikit ikan bilis semasa mengisar cili.. lebih sedap dan berperisa  sambalnya…

kalau sambal bilis memang tak masuk kan garam sebabnya bilis dah masin…

(tapi terpulang Kalau Perlu letakkan sedikit)

Tips PP : PP masukkan Juga Sedikit Belacan Untuk Penambah Rasa

Tips PP : Ataupun Masukkan Kiub Ikan Bilis Pastinya Sambal Tumis Ikan Bilis Anda Bertambah Sedap

tips Buat Sambal Tumis Sedap

 

Sambal Tumis Sotong 

Sotong Digoreng Separuh Dulu

Kalau sambal sotong, untuk elak sotong berair dan mencemar sambal, maka selepas basuh, perapkan dengan garam. Dan ketika memasak harus rasa agak garam tidak berlebihan…

Ataupun Boleh Rebuskan Sorong Terlebih Dahulu

masukkan sotong dulu..lepas dah kecut baru masukkan air asam jawa..

Tips PP: kalau Mengunakan Sotong Rendam Masukkan Sedikit Kuah Sambal Pecal Akhir Sekali Untuk Memberikan Texture Berkacang Di Dalam Sambal

 

Cara Buat Sambal Tumis sotong Bertambah Sedap

Sambal Tumis Udang 

Kalau sambal udang, rebuskan kulit udang dan masukkan airnya dalam sambal.

Elakkan menggunakan cili boh kerna ada cuka (jika menggunakan harus masak sehingga betul2 garing dan gula perlu gunakan banyak untuk menghilangkan rasa maun/cukanya.)

Lebih Enak Gunakan  Bawang dan Cili Kering yang dikisar sekali,

Dan penting lebihkan minyak semasa menumis, tumis sampai cili kisar  tadi betul-betul  masak dan garing hingga nampak warna merah gelap , kalau terlampau kering baru masukkan sedikit air,

Kalau nak Lagi Sedap  sambal tumis udang, saya blend udang kering skit dengan cili kering tu

Tips PP: Untuk Sambal Lebih Merah Gorengkan Cili Kering Bersama bawang Di Dalam Sedikit Minyak Terlebih Dahulu Sebelum Dibelender Kan Sekali.. (boleh digunakan untuk semua jenis sambal tumis) 

Api harus kecil dan tumis sehingga naik minyak.Selepas naik minyak baru masukkan gula.Gula dan minyak akan menjadi caremalize. Sambal tumis akan kelihatan gelap dan cantik dan rasanya sedap!

Berkuah masukkan udang dulu..lepas air udang dah keluar baru la masukkan air asam jawa…garam dan air secukupnya…

Nota Jika Suka Tambahkan Petai Pasti Delicious 

Sambal Telur

kalau sambal telor selalunya masukkan sikit bilis sebagai perencah….

Goreng Bahan Utama Dulu 
goreng ikan bilis hingga garing dan goreng bawang besar lak.. agak cam dah layu… angkat..Lepastu  baru Buat Sambal
kalau udang dengan sotong biasanya saya goreng separuh masak dulu, bila sambalnya dah nak masak baru saya masukkan balik

Petua Nenek 
petua arwah nenek, setiap kali blender cili kering letakkan sikit kunyit hidup, insyallah mana-mana masakan yang perlukan cili,  sambal, asam pedas, akan terasa lebih sedap…

Tips PP: Sambal Tumis Akan Bertambah Tambah Sedap Jika Dimasak Lama Hingga Kuah Bertukar Warna Merah Gelap, Dan Pastikan Semasa Blender Cili Kering Buang Biji Terlebih Dahulu Gunakan Tapis Yang Berlubang Dan Goncangkan Cili Kering Yang Sudah Dipotong Dan direbus hingga keluar semua biji-bijinyaa

Haaa Menarikkan PP ada Selitkan Jugak Tips Yang Selalu PP gunakan.. jika ada tips yang menarik lagi sila sharekan di ruang komen..   jadi selamat Mencubaa!!-ramenpedas.com

Sumber: FB Kongsi Resepi

Incoming search terms:

!-- nuffnang -->

Check Also

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal..

Haa benda nih nampak remeh tapi lau dah kena tahu la azab dia.. kadang kite bukan sengaja nak makan tapi termakan.. ada yang termakan di kedai  makan mahupun masak sendiri.. sebab keladi nih ada jenis-jenis dia jugak keladi sayur dan  keladi hutan.. ada jugak main hentam je jual asal dapat duit.. kalau tanya RP sndiri pun tak kenal yang mana gatal yang tak gatal…

nak dijadikan cerita.. teringin sangat nak makan keladi RP beli dan masak asam.. lepas je makan satu je.. dah merenyam, dah mulut nih mecucuk-cucuk rasa dia baru makan satu je tuh.. masa makan tak rasa tunggu 2 3 minit lepas tuh barulah datang kesan dia…

petua hilangkan miang keladi di tekak

bila dah sakit tak selesa kompom panik dan  terus cari cara untuk hilangkan sakit tuh.. jadi meh la RP kongsikan serba sedikit.. ape yang RP jumpa dalam google..

Tips dan petua hilangkan gatal keladi dalam mulut dan tekak

  1. minum air masak banyak-banyak
  2. minum air asam jawa/makan asam jawa
  3.  gigit bawang putih dan telan
  4. limau nipis
  5. makan buah oren (yang nih RP buat)

lepas makan buah oren dan minum air masak tuh barula kurang rasa sakit tapi amik masa jugak la untuk betul-betul hilang.. jadi pengalaman nih jadi pengajaran la bagi RP.. sebab sebelum ni tak pernah jadi macam ni..

Haaa oke itu kalau dah termakann

kali nih RP bagi langkah pencegahan pulak

kalau nak selamat masak keladi boleh cuba tips  bawah nih

  1. 1.rebus keladi
  2. masukkan 2 3 hirisan buah pinang di dalam gulai keladi
  3. tengok warna keladi , keladi gatal berwarna hijau.. keladi sayur sedikit putih

Oke habis dah petua keladi kita pada hari ini.. kalau rasa miang keladi dekat tangan pulak cepat-cepat sapu minyak masak… semoga entri nih bermafaat untuk korang semuaa… selamat mencuba..

Akhir kata Hati-hati makan keladi  hehe-ramenpedas.com

Sumber: google

Incoming search terms:

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal..

Haa benda nih nampak remeh tapi lau dah kena tahu la azab dia.. kadang kite bukan sengaja nak makan tapi termakan.. ada yang termakan di kedai  makan mahupun masak sendiri.. sebab keladi nih ada jenis-jenis dia jugak keladi sayur dan  keladi hutan.. ada jugak main hentam je jual asal dapat duit.. kalau tanya RP sndiri pun tak kenal yang mana gatal yang tak gatal…

nak dijadikan cerita.. teringin sangat nak makan keladi RP beli dan masak asam.. lepas je makan satu je.. dah merenyam, dah mulut nih mecucuk-cucuk rasa dia baru makan satu je tuh.. masa makan tak rasa tunggu 2 3 minit lepas tuh barulah datang kesan dia…

petua hilangkan miang keladi di tekak

bila dah sakit tak selesa kompom panik dan  terus cari cara untuk hilangkan sakit tuh.. jadi meh la RP kongsikan serba sedikit.. ape yang RP jumpa dalam google..

Tips dan petua hilangkan gatal keladi dalam mulut dan tekak

  1. minum air masak banyak-banyak
  2. minum air asam jawa/makan asam jawa
  3.  gigit bawang putih dan telan
  4. limau nipis
  5. makan buah oren (yang nih RP buat)

lepas makan buah oren dan minum air masak tuh barula kurang rasa sakit tapi amik masa jugak la untuk betul-betul hilang.. jadi pengalaman nih jadi pengajaran la bagi RP.. sebab sebelum ni tak pernah jadi macam ni..

Haaa oke itu kalau dah termakann

kali nih RP bagi langkah pencegahan pulak

kalau nak selamat masak keladi boleh cuba tips  bawah nih

  1. 1.rebus keladi
  2. masukkan 2 3 hirisan buah pinang di dalam gulai keladi
  3. tengok warna keladi , keladi gatal berwarna hijau.. keladi sayur sedikit putih

Oke habis dah petua keladi kita pada hari ini.. kalau rasa miang keladi dekat tangan pulak cepat-cepat sapu minyak masak… semoga entri nih bermafaat untuk korang semuaa… selamat mencuba..

Akhir kata Hati-hati makan keladi  hehe-ramenpedas.com

Sumber: google

Incoming search terms:

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

 

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

 

 

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

Siapa yang selalu dan gila tengok drama Korea pastinya akan tahu makanan ringan kegemaran rakyat Korea iaitu Tteokbokki atau lebih dikenali (Spicy Rice Cake / kek beras pedas). Ala yang selalu diorang makan kat gerai tepi- tepi jalan tu. kalau tengok diorang makan pastinya terliur.

Jadi hari ini RP akan kongsikan Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap untuk anda semua;

 

Bahan- bahan yang diperlukan:
1 cawan tepung pulut
setengah cawan air
1 sudu teh garam
Cara-cara menyediakan Tteokbokki buatan sendiri:
1. Uli tepung pulut bersama air;
2. Jadikan ianya berbentuk silinder (comel-comel je tau);
3. Potong dalam panjang jari kelinking (atau ikut suka hati);
4. Rebus sehingga tteok timbul. Angkat dan biarkan sejuk.
Bahn-bahan Kuah:
2 ulas bawang putih (dicincang halus);
1 sudu teh garam;
1 camca gula;
setengah kiub pati ikan bilis;
2 sudu serbuk cili (di campur bersama air)  pastikan jangan terlalu cair;
Ayam/daging/fishcake/fishball/telur/sosej (ikut citarasa anda);
Sayur kucai/sawi/carrot/kobis (ikut citarasa anda).
Cara-cara penyediaan:
1. Tumis bawang putih
2. Goreng ayam sehingga naik bau (apa- apa bahan yang disukai)
3. masukkan serbuk cili
4. tambahkan air, masukkan pati ikan bilis
5. masukkan tteok tadi dan sayur.
6. Biarkan sehingga kuah pekat sehingga yang disukai .
7. Siap! tuang dalam mangkuk dan boleh dimakan.
Sedap gila kot Tteokbokki homemade nih, tidak perlu risau sama ada halal ataupun tidak, yang pastinya sedaappp yang amat. Rasa feeling-feeling duduk kat Korea lak. –Ramenpedas.com
Sumber: blackbeggies  / google

Incoming search terms:

 

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

 

 

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

Siapa yang selalu dan gila tengok drama Korea pastinya akan tahu makanan ringan kegemaran rakyat Korea iaitu Tteokbokki atau lebih dikenali (Spicy Rice Cake / kek beras pedas). Ala yang selalu diorang makan kat gerai tepi- tepi jalan tu. kalau tengok diorang makan pastinya terliur.

Jadi hari ini RP akan kongsikan Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap untuk anda semua;

 

Bahan- bahan yang diperlukan:
1 cawan tepung pulut
setengah cawan air
1 sudu teh garam
Cara-cara menyediakan Tteokbokki buatan sendiri:
1. Uli tepung pulut bersama air;
2. Jadikan ianya berbentuk silinder (comel-comel je tau);
3. Potong dalam panjang jari kelinking (atau ikut suka hati);
4. Rebus sehingga tteok timbul. Angkat dan biarkan sejuk.
Bahn-bahan Kuah:
2 ulas bawang putih (dicincang halus);
1 sudu teh garam;
1 camca gula;
setengah kiub pati ikan bilis;
2 sudu serbuk cili (di campur bersama air)  pastikan jangan terlalu cair;
Ayam/daging/fishcake/fishball/telur/sosej (ikut citarasa anda);
Sayur kucai/sawi/carrot/kobis (ikut citarasa anda).
Cara-cara penyediaan:
1. Tumis bawang putih
2. Goreng ayam sehingga naik bau (apa- apa bahan yang disukai)
3. masukkan serbuk cili
4. tambahkan air, masukkan pati ikan bilis
5. masukkan tteok tadi dan sayur.
6. Biarkan sehingga kuah pekat sehingga yang disukai .
7. Siap! tuang dalam mangkuk dan boleh dimakan.
Sedap gila kot Tteokbokki homemade nih, tidak perlu risau sama ada halal ataupun tidak, yang pastinya sedaappp yang amat. Rasa feeling-feeling duduk kat Korea lak. –Ramenpedas.com
Sumber: blackbeggies  / google

Incoming search terms:

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

 

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

Roti jala memang sedap dijadikan makanan pada waktu sarapan dan minum petang. Ianya juga selalu dihidangkan di majlis-majlis, jamuan -jamuna dan kenduri sebagai makan sampingan. Selalunya roti jala akan dicecah dengan kuah kari ataupun kuah durian. Tetapi sekarang ini ramai pula yang cuba mencipta berbagai-bagai resepi untuk menyedapkan lagi roti jala, salah satunya Roti Jala Coklat.

Jadi hari ini RP hendak kongsikan Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat;

 

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 sudu minyak masak
  • 1 biji telur gred A
  • 2 sudu kecil cocoa powder-boleh digantikan dengan milo
  • 2 sudu besar gula kastor (boleh juga guna gula pasir)
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • Secubit garam
Cara-cara membuatnya
  1. Satukan semua bahan ke dalam blender dan blend sebati (atau gaulkan sahaja sehingga sebati) Kemudian tapiskan
  2. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala (guna botal lubang 3)
  3. Panaskan kuali non-stick pan, sapukan sedikit minyak. Kirai atau jala adunan ke atas non-stick pan tadi, biarkan selama 1minit (hingga masak).Kemudian angkat. Lipat atau gulung.
  4. Roti jala coklat ni sedap dimakan begitu saja. Kemanisan yang sedang-sedang jer. Boleh jugak dicicah bersama susu pekat manis atau sebarang sos kegemaran.

Selamat mencuba. Sedap gila untuk minum petang dan sarapan pagi. –Ramenpedas.com

Sumber: linapg.blogspot / FB

Incoming search terms:

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

 

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

Roti jala memang sedap dijadikan makanan pada waktu sarapan dan minum petang. Ianya juga selalu dihidangkan di majlis-majlis, jamuan -jamuna dan kenduri sebagai makan sampingan. Selalunya roti jala akan dicecah dengan kuah kari ataupun kuah durian. Tetapi sekarang ini ramai pula yang cuba mencipta berbagai-bagai resepi untuk menyedapkan lagi roti jala, salah satunya Roti Jala Coklat.

Jadi hari ini RP hendak kongsikan Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat;

 

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 sudu minyak masak
  • 1 biji telur gred A
  • 2 sudu kecil cocoa powder-boleh digantikan dengan milo
  • 2 sudu besar gula kastor (boleh juga guna gula pasir)
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • Secubit garam
Cara-cara membuatnya
  1. Satukan semua bahan ke dalam blender dan blend sebati (atau gaulkan sahaja sehingga sebati) Kemudian tapiskan
  2. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala (guna botal lubang 3)
  3. Panaskan kuali non-stick pan, sapukan sedikit minyak. Kirai atau jala adunan ke atas non-stick pan tadi, biarkan selama 1minit (hingga masak).Kemudian angkat. Lipat atau gulung.
  4. Roti jala coklat ni sedap dimakan begitu saja. Kemanisan yang sedang-sedang jer. Boleh jugak dicicah bersama susu pekat manis atau sebarang sos kegemaran.

Selamat mencuba. Sedap gila untuk minum petang dan sarapan pagi. –Ramenpedas.com

Sumber: linapg.blogspot / FB

Incoming search terms:

2 comments

  1. Sedapnye 🙂

    Jemput singgah teratak wanza 🙂

    http://wzalehawismail.blogspot.my/

  2. terima kasih banyak ilmu dlm web ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.