Home » resepi » 7 Tips Membuatkan Nasi Menjadi Sedap Dan Menyelerakan

7 Tips Membuatkan Nasi Menjadi Sedap Dan Menyelerakan

7 Tips Membuatkan Nasi Menjadi Sedap Dan Menyelerakan

 

7 Tips Membuatkan Nasi Menjadi Sedap Dan Menyelerakan

Nasi merupakan makanan harian kita. Nasi juga memainkan peranan sebagai makanan ruji bagi setiap orang. Jom PP ajarkan 7 Tips Membuatkan Nasi Menjadi Sedap Dan Menyelerakan;

 

1. Cara cuci beras: beras tidak boleh dicuci melebihi 3 kali, Ini kerana jikalau melebihi 3 kali ianya akan membuat serat dalam beras hilang, dan akan mengurangkan  bau wangi dari beras.  Oleh itu ingat jangan cuci beras melebihi dari 3 kali.

 
2. Rendam Beras: sebelum memasak, rendam dahulu beras yang ingin dimasak tadi dengan air  selama 1 jam. Dengan begini beras akan lebih menyerap air, dan setelah dimasak, nasi akan kelihatan sangat gebu.

 

3. Kuantiti Beras dan Air: ketika di masak, kuantiti beras dan air adalah nisbah 1:12.  Jari telunjuk kita
sboleh juga dijadikan ukuran, asalkan air sampai paras kuku pertama dari jari telunjuk kita saja sudah mencukupi.

 
4. Tambah Wangi: kalau beras di rumah adalah beras yang sudah sangat lama, jangan risau, beras yang sudah lama apabila dikukus akan tetap memiliki aroma yang sama dengan nasi yang masih baru. Dengan menambahkan sedikit garam juga akan menjadikan nasi yang aromanya seperti baru.

 
5. Semasa masak nasi: Ketika masak nasi, tambahkan sedikit garam, dan minyak masak  akan membuat nasi menjadi kenyal.

 
6. Titiskan  sedikit cuka di dalam air semasa memasak nasi  dan hasilnya  nasi yang di masak akan menjadi lebih wangi.

 
7. Sekiranya ada lebihan nasi,  kukuslah  sekali lagi dan taburkan sedikit garam, ianya akan membuat rasa nasi seperti nasi baru.

apalagi jom lah try tips ini, ini akan membuatkan nasi menjadi lebih sedap lagi.-PaliPali.net

Sumber: FB

Incoming search terms:

!-- nuffnang -->

Check Also

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal..

Haa benda nih nampak remeh tapi lau dah kena tahu la azab dia.. kadang kite bukan sengaja nak makan tapi termakan.. ada yang termakan di kedai  makan mahupun masak sendiri.. sebab keladi nih ada jenis-jenis dia jugak keladi sayur dan  keladi hutan.. ada jugak main hentam je jual asal dapat duit.. kalau tanya RP sndiri pun tak kenal yang mana gatal yang tak gatal…

nak dijadikan cerita.. teringin sangat nak makan keladi RP beli dan masak asam.. lepas je makan satu je.. dah merenyam, dah mulut nih mecucuk-cucuk rasa dia baru makan satu je tuh.. masa makan tak rasa tunggu 2 3 minit lepas tuh barulah datang kesan dia…

petua hilangkan miang keladi di tekak

bila dah sakit tak selesa kompom panik dan  terus cari cara untuk hilangkan sakit tuh.. jadi meh la RP kongsikan serba sedikit.. ape yang RP jumpa dalam google..

Tips dan petua hilangkan gatal keladi dalam mulut dan tekak

  1. minum air masak banyak-banyak
  2. minum air asam jawa/makan asam jawa
  3.  gigit bawang putih dan telan
  4. limau nipis
  5. makan buah oren (yang nih RP buat)

lepas makan buah oren dan minum air masak tuh barula kurang rasa sakit tapi amik masa jugak la untuk betul-betul hilang.. jadi pengalaman nih jadi pengajaran la bagi RP.. sebab sebelum ni tak pernah jadi macam ni..

Haaa oke itu kalau dah termakann

kali nih RP bagi langkah pencegahan pulak

kalau nak selamat masak keladi boleh cuba tips  bawah nih

  1. 1.rebus keladi
  2. masukkan 2 3 hirisan buah pinang di dalam gulai keladi
  3. tengok warna keladi , keladi gatal berwarna hijau.. keladi sayur sedikit putih

Oke habis dah petua keladi kita pada hari ini.. kalau rasa miang keladi dekat tangan pulak cepat-cepat sapu minyak masak… semoga entri nih bermafaat untuk korang semuaa… selamat mencuba..

Akhir kata Hati-hati makan keladi  hehe-ramenpedas.com

Sumber: google

Incoming search terms:

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal

Petua Hilangkan Sakit Termakan Keladi gatal..

Haa benda nih nampak remeh tapi lau dah kena tahu la azab dia.. kadang kite bukan sengaja nak makan tapi termakan.. ada yang termakan di kedai  makan mahupun masak sendiri.. sebab keladi nih ada jenis-jenis dia jugak keladi sayur dan  keladi hutan.. ada jugak main hentam je jual asal dapat duit.. kalau tanya RP sndiri pun tak kenal yang mana gatal yang tak gatal…

nak dijadikan cerita.. teringin sangat nak makan keladi RP beli dan masak asam.. lepas je makan satu je.. dah merenyam, dah mulut nih mecucuk-cucuk rasa dia baru makan satu je tuh.. masa makan tak rasa tunggu 2 3 minit lepas tuh barulah datang kesan dia…

petua hilangkan miang keladi di tekak

bila dah sakit tak selesa kompom panik dan  terus cari cara untuk hilangkan sakit tuh.. jadi meh la RP kongsikan serba sedikit.. ape yang RP jumpa dalam google..

Tips dan petua hilangkan gatal keladi dalam mulut dan tekak

  1. minum air masak banyak-banyak
  2. minum air asam jawa/makan asam jawa
  3.  gigit bawang putih dan telan
  4. limau nipis
  5. makan buah oren (yang nih RP buat)

lepas makan buah oren dan minum air masak tuh barula kurang rasa sakit tapi amik masa jugak la untuk betul-betul hilang.. jadi pengalaman nih jadi pengajaran la bagi RP.. sebab sebelum ni tak pernah jadi macam ni..

Haaa oke itu kalau dah termakann

kali nih RP bagi langkah pencegahan pulak

kalau nak selamat masak keladi boleh cuba tips  bawah nih

  1. 1.rebus keladi
  2. masukkan 2 3 hirisan buah pinang di dalam gulai keladi
  3. tengok warna keladi , keladi gatal berwarna hijau.. keladi sayur sedikit putih

Oke habis dah petua keladi kita pada hari ini.. kalau rasa miang keladi dekat tangan pulak cepat-cepat sapu minyak masak… semoga entri nih bermafaat untuk korang semuaa… selamat mencuba..

Akhir kata Hati-hati makan keladi  hehe-ramenpedas.com

Sumber: google

Incoming search terms:

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

 

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

 

 

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

Siapa yang selalu dan gila tengok drama Korea pastinya akan tahu makanan ringan kegemaran rakyat Korea iaitu Tteokbokki atau lebih dikenali (Spicy Rice Cake / kek beras pedas). Ala yang selalu diorang makan kat gerai tepi- tepi jalan tu. kalau tengok diorang makan pastinya terliur.

Jadi hari ini RP akan kongsikan Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap untuk anda semua;

 

Bahan- bahan yang diperlukan:
1 cawan tepung pulut
setengah cawan air
1 sudu teh garam
Cara-cara menyediakan Tteokbokki buatan sendiri:
1. Uli tepung pulut bersama air;
2. Jadikan ianya berbentuk silinder (comel-comel je tau);
3. Potong dalam panjang jari kelinking (atau ikut suka hati);
4. Rebus sehingga tteok timbul. Angkat dan biarkan sejuk.
Bahn-bahan Kuah:
2 ulas bawang putih (dicincang halus);
1 sudu teh garam;
1 camca gula;
setengah kiub pati ikan bilis;
2 sudu serbuk cili (di campur bersama air)  pastikan jangan terlalu cair;
Ayam/daging/fishcake/fishball/telur/sosej (ikut citarasa anda);
Sayur kucai/sawi/carrot/kobis (ikut citarasa anda).
Cara-cara penyediaan:
1. Tumis bawang putih
2. Goreng ayam sehingga naik bau (apa- apa bahan yang disukai)
3. masukkan serbuk cili
4. tambahkan air, masukkan pati ikan bilis
5. masukkan tteok tadi dan sayur.
6. Biarkan sehingga kuah pekat sehingga yang disukai .
7. Siap! tuang dalam mangkuk dan boleh dimakan.
Sedap gila kot Tteokbokki homemade nih, tidak perlu risau sama ada halal ataupun tidak, yang pastinya sedaappp yang amat. Rasa feeling-feeling duduk kat Korea lak. –Ramenpedas.com
Sumber: blackbeggies  / google

Incoming search terms:

 

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

 

 

Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap

Siapa yang selalu dan gila tengok drama Korea pastinya akan tahu makanan ringan kegemaran rakyat Korea iaitu Tteokbokki atau lebih dikenali (Spicy Rice Cake / kek beras pedas). Ala yang selalu diorang makan kat gerai tepi- tepi jalan tu. kalau tengok diorang makan pastinya terliur.

Jadi hari ini RP akan kongsikan Resepi Tteokbokki (Spicy Rice Cake) Homemade Yang Mudah Dan Sedap untuk anda semua;

 

Bahan- bahan yang diperlukan:
1 cawan tepung pulut
setengah cawan air
1 sudu teh garam
Cara-cara menyediakan Tteokbokki buatan sendiri:
1. Uli tepung pulut bersama air;
2. Jadikan ianya berbentuk silinder (comel-comel je tau);
3. Potong dalam panjang jari kelinking (atau ikut suka hati);
4. Rebus sehingga tteok timbul. Angkat dan biarkan sejuk.
Bahn-bahan Kuah:
2 ulas bawang putih (dicincang halus);
1 sudu teh garam;
1 camca gula;
setengah kiub pati ikan bilis;
2 sudu serbuk cili (di campur bersama air)  pastikan jangan terlalu cair;
Ayam/daging/fishcake/fishball/telur/sosej (ikut citarasa anda);
Sayur kucai/sawi/carrot/kobis (ikut citarasa anda).
Cara-cara penyediaan:
1. Tumis bawang putih
2. Goreng ayam sehingga naik bau (apa- apa bahan yang disukai)
3. masukkan serbuk cili
4. tambahkan air, masukkan pati ikan bilis
5. masukkan tteok tadi dan sayur.
6. Biarkan sehingga kuah pekat sehingga yang disukai .
7. Siap! tuang dalam mangkuk dan boleh dimakan.
Sedap gila kot Tteokbokki homemade nih, tidak perlu risau sama ada halal ataupun tidak, yang pastinya sedaappp yang amat. Rasa feeling-feeling duduk kat Korea lak. –Ramenpedas.com
Sumber: blackbeggies  / google

Incoming search terms:

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

 

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

Roti jala memang sedap dijadikan makanan pada waktu sarapan dan minum petang. Ianya juga selalu dihidangkan di majlis-majlis, jamuan -jamuna dan kenduri sebagai makan sampingan. Selalunya roti jala akan dicecah dengan kuah kari ataupun kuah durian. Tetapi sekarang ini ramai pula yang cuba mencipta berbagai-bagai resepi untuk menyedapkan lagi roti jala, salah satunya Roti Jala Coklat.

Jadi hari ini RP hendak kongsikan Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat;

 

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 sudu minyak masak
  • 1 biji telur gred A
  • 2 sudu kecil cocoa powder-boleh digantikan dengan milo
  • 2 sudu besar gula kastor (boleh juga guna gula pasir)
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • Secubit garam
Cara-cara membuatnya
  1. Satukan semua bahan ke dalam blender dan blend sebati (atau gaulkan sahaja sehingga sebati) Kemudian tapiskan
  2. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala (guna botal lubang 3)
  3. Panaskan kuali non-stick pan, sapukan sedikit minyak. Kirai atau jala adunan ke atas non-stick pan tadi, biarkan selama 1minit (hingga masak).Kemudian angkat. Lipat atau gulung.
  4. Roti jala coklat ni sedap dimakan begitu saja. Kemanisan yang sedang-sedang jer. Boleh jugak dicicah bersama susu pekat manis atau sebarang sos kegemaran.

Selamat mencuba. Sedap gila untuk minum petang dan sarapan pagi. –Ramenpedas.com

Sumber: linapg.blogspot / FB

Incoming search terms:

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

 

Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat

Roti jala memang sedap dijadikan makanan pada waktu sarapan dan minum petang. Ianya juga selalu dihidangkan di majlis-majlis, jamuan -jamuna dan kenduri sebagai makan sampingan. Selalunya roti jala akan dicecah dengan kuah kari ataupun kuah durian. Tetapi sekarang ini ramai pula yang cuba mencipta berbagai-bagai resepi untuk menyedapkan lagi roti jala, salah satunya Roti Jala Coklat.

Jadi hari ini RP hendak kongsikan Resepi Mudah Dan Ringkas Roti Jala Coklat;

 

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 sudu minyak masak
  • 1 biji telur gred A
  • 2 sudu kecil cocoa powder-boleh digantikan dengan milo
  • 2 sudu besar gula kastor (boleh juga guna gula pasir)
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • Secubit garam
Cara-cara membuatnya
  1. Satukan semua bahan ke dalam blender dan blend sebati (atau gaulkan sahaja sehingga sebati) Kemudian tapiskan
  2. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala (guna botal lubang 3)
  3. Panaskan kuali non-stick pan, sapukan sedikit minyak. Kirai atau jala adunan ke atas non-stick pan tadi, biarkan selama 1minit (hingga masak).Kemudian angkat. Lipat atau gulung.
  4. Roti jala coklat ni sedap dimakan begitu saja. Kemanisan yang sedang-sedang jer. Boleh jugak dicicah bersama susu pekat manis atau sebarang sos kegemaran.

Selamat mencuba. Sedap gila untuk minum petang dan sarapan pagi. –Ramenpedas.com

Sumber: linapg.blogspot / FB

Incoming search terms:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.