Home » Informasi » 10 Cara Untuk Mengatasi Bibir Kering Dan Pecah-pecah Dan Kering

10 Cara Untuk Mengatasi Bibir Kering Dan Pecah-pecah Dan Kering

10 Cara Untuk Mengatasi Bibir Kering Dan Pecah-pecah.

 

10 Cara Untuk Mengatasi Bibir Kering Dan Pecah-pecah Dan Kering


Wanita seharusnya menjaga seluruh bahagian tubuh dan wajah mereka. Terutamanya jika di bahagian wajah. Salah satu bahagian wajah yang sering bermasalah adalah bibir. Jadi jom PP kongsikan 10 Cara Untuk Mengatasi Bibir Kering Dan Pecah-pecah Dan Kering;

10 Cara Untuk Mengatasi Bibir Kering Dan Pecah-pecah.

1. Mentega atau minyak kelapa

Mentega dan minyak kelapa adalah merupakan salah satu alternative yang baik mengatasi masalah bagi bibir pecah-pecah dan juga kering. Selain ianya sangat mudah untuk didapatkan, Ianya juga mengandung asam lemak yang baik untuk mengembalikan kelembapan bibir anda.

2. Buah Tomato


Bibir yang pecah-pecah dan juga kering biasanya terjadi jika anda kekurangan vitamin C. Jika itu terjadi buah tomato merupakan salah satu buah yang pastinya akan sangat berguna kerana ianya mengandungi banyak vitamin termasuk vitamin C. Anda boleh menghiris buah tomato dan meletakannya pada bibir anda.

 

mengatasi bibir pecah
3. Madu

Madu juga boleh memberikan efek yang sangat baik dalam perawatan bibir yang kering dan pecah-pecah. Madu boleh digunakan dengan cara menyapukan madu di bibir anda. Madu juga pastinya akan dapat mengembalikan kelembaban pada bibir anda.

 

merawat bibir pecah
4. Lemon dan madu

Lemon yang dicampurkan dengan madu dipercayai mampu untuk menanggalkan  sel kulit mati. Sapukan campuran tadi pada bibir dan ianya akan menolong menanggalkan sel kulit mati yang ada pada bibir anda yang kering.

5. Hirisan timun

Sama juga dengan fungsi buah tomato, ini kerana timun juga mengandung banyak vitamin C. Selain itu timun juga mengandung banyak air yang boleh selalu melembapkan bibir anda yang kering.


6. Ekstrak lidah buaya

Selain untuk menyuburkan rambut lidah buaya juga boleh digunakan sebagai ekstrak dalam merawat bibir anda yang pecah-pecah dan kering. Lidah buaya seeloknya digunakan sebagai pelembab bibir sebelum anda tidur.

memulihkan bibir pecah-pecah

 

7. Hindari penggunaan bahan kimia yang boleh merosakkan bibir

Hindarilah menggunakan lipstick yang mengadung bahan kimia. Lipstik yang mengandung bahan kimia akan menyebabkan bibir menjadi kering dan pecah-pecah. Anda seeloknya menghidari untuk selalu menggunakan lipstick.

 

memulihkan bibir pecah-pecah
8. Minum banyak air

Dehidrasi adalah salah satu penyebab bibir menjadi kering dan pecah-pecah. Minumlah banyak air untuk menjaga kulit agar sentiasa lembap.

9. Hindari Menjilati Bibir


Banyak yang beranggapan jika sering menjilat bibir maka akan membuatkan bibir menjadi lembab. Tabiat menjilat bibir untuk melembabkan bibir yang kering bukanlah cara yang baik, sebaliknya bibir akan menjadi lebih kering dan menjadikan masalah pecah-pecah di bibir semakin parah. Untuk itu, jangan sesekali berpikir dengan menjilat bibir yang kering akan menyebabkan permukaannya menjadi lembab.

cara menyembuhkan bibir pecah


10. Gunakan Lip Balm

Lip balm adalah sangat berguna jika anda ingin terus menjaga kelembabpan bibir anda. Lip balm sebaiknya digunakan setiap 4 jam sekali.

Jagalah bibir anda, kerana bibir merupakan salah satu mahkota anda.-PaliPali.net

Sumber: kesihatangigi.blogspot

Incoming search terms:

Check Also

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Yuna Dan Adam Sinclair

Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Yuna Dan Adam Sinclair

  Gambar Sekitar Majlis Pertunangan Yuna Dan Adam Sinclair Tahniahh diucapkan dan pada 05 Julai …

Gambar Sekitar Majlis Berinai dan Resepsi Ummi Nazeera Dan Dr. Izzar

Gambar Sekitar Majlis Berinai dan Resepsi Ummi Nazeera Dan Dr. Izzar

  Gambar Sekitar Majlis Berinai dan Resepsi Ummi Nazeera Dan Dr. Izzar Selesai mengadakan majlis …

Gambar Sekitar Majlis Meraikan Pernikahan Ummi Nazeera Dan Dr. Izzar

Gambar Sekitar Majlis Meraikan Pernikahan Ummi Nazeera Dan Dr. Izzar

  Gambar Sekitar Majlis Meraikan Pernikahan Ummi Nazeera Dan Dr. Izzar Tahniahhh diucapkan kepada pelakon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *