Home » Tips Dan Petua » Kenali 4 Jenis Gemuk Air Angin lemak atau daging

Kenali 4 Jenis Gemuk Air Angin lemak atau daging

 Kenali 4 Jenis Gemuk Air Angin lemak atau daging
Kenali 4 Jenis Gemuk Air Angin lemak atau daging
Masalah Kegemukan Badan Paling Merunsingkan Wanita Mahupun Lelaki, Ada Yang Makan Sikit Tapi Badan Tetap Naik Ada Yang Makan Banyak Tapi Badan Tak Naik-naik, Ada Pulak Yang Senam Diet Tapi Berat Tetap tak  Turun, Makin Lama Makin Korang  Stress. Jadi Perlunya Korang Tahu Jenis Kegemukkan Yang  Korang Alami Terlebih Dahulu Sebelum Melakukan  Sebarang Aktiviti Senaman Atau Jenis Diet Yang Sesuai
Jadi Jom Kenali 4 Jenis Gemuk
1. Gemuk Air
Kategori ini disebabkan badan menyimpan kapasiti air yang Berlebihan Dan Tidak diperlukan oleh tubuh Badan. Biasanya badan akan Mengelebar dan lembik oleh kerana air yang berlebihan tadi. Seperti perumpamaan, bayangkan sebiji belon ada isikan dengan air, kemudian anda ramas-ramaskan… Begitulah keadaannya badan kita kalau kita Dalam kategori gemuk air. Orang yang gemuk air juga lebih cepat letih dan Peat apabila melakukan aktiviti harian. Dan Kalau  timbang berat waktu pagi dan malam,Akan Ada Perbezaan  1-2 kg kurang atau lebih. Itu maknanya terdapat lebihan gumpalan air dalam badan. Kebanyakan yang mengalami gemuk air ni, anak dara baru kahwin ataupun ibu-ibu lepas bersalin. Biasanya Orang Yang Gemuk Air tak susah sangat berat nak turun.
 
2. Gemuk Angin
 
Gemuk angin ni lebih kurang sama keadaannya macam gemuk air. Badan pun macam lembik-lembik bila dipicit. Tapi, Akan Kerap sendawa, perut kerap terasa sebu, mudah pening,  loya dan lagi satu kerap kentut… Yang Nih Bahaya Jangan Lepas Depan Orang Pulak!!  Kategori Gemuk Anih  Nih agak mudah nak turun beratnya kalau Betul caranya.
 
3. Gemuk Lemak
 
Gemuk lemak boleh diumpamakan seperti kita masukkan bancuhan tepung dengan sedikit air ke dalam belon. Kemudian ramas-ramaskan belon tu. Begitulah keadaannya badan kita kalau kita gemuk lemak. Dan ada juga saya pernah terbaca, yang orang kategori gemuk lemak ni sering berlaku kepada mereka yang mempunyai bentuk badan jenis bentuk epal.
  
 
4. Jenis Gemuk Daging
 
Kategori gemuk daging biasanya badan berasa berat dan pejal. Gemuk Daging terjadi kerana disebabkan masalah kegemukan yang terlalu lama terjadi contohnya dari kecil lagi memang badan jenis tembam dan Berisi. Cara nak check, cuba pegang lengan tangan, lepas tu kalau rasa solid, pejal, tak menggeleber, itu boleh dikategorikan dalam gemuk daging. Kalau kategori ni, proses mengurangkan berat badan agak sukar kerana lemak sudah Sebati dengan daging. Namun, tetap ada caranya. Dan InsyaAllah Dengan Kesungguhan Dan Cara Yang Betul.
~Jadi Semua Kegemukaan Tuh Berbeza Jadi Pilihla Cara Yang
Sesuai Dengan Masalah Korang -ramenpedas.com
Sumber: mamachrysalis

Incoming search terms:

Check Also

Tips Elak Demam Selsema Berjangkit Satu Rumah

Tips Elak Demam Selsema Berjangkit Satu Rumah Menggunakan Bawang

  Tips Elak Demam Selsema Berjangkit Satu Rumah Menggunakan Bawang Demam selsema memang merungsingkan jika …

Rahsia Dan Khasiat Air Rebusan Kismis

Rahsia Dan Khasiat Air Rebusan Kismis

  Rahsia Dan Khasiat Air Rebusan Kismis Pernahkah anda mendengar tentang khasiat air rebusan kismis? Ternyata …

Cara Mudah Menghilangkan Tahi Lalat Atau Kulat Pada Pakaian

Cara Mudah Menghilangkan Tahi Lalat Atau Kulat Pada Pakaian

      Cara Mudah Menghilangkan Tahi Lalat Atau Kulat Pada Pakaian Apabila baju kesayangan …

One comment

  1. Assalam …
    Sya nk tnya about green coffee handel tu ??
    Btul ka ??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *